Agrarisch bedrijf T.J. Zomerman, een modern akkerbouwbedrijf in Swifterbant
home   /   agrarisch_bedrijf

De boerderij

Zorgboerderij LoveInCare is gevestigd op het erf van Agrarisch bedrijf T.J. Zomerman, een modern akkerbouwbedrijf van 60 hectare.

Over de geschiedenis van het agrarisch bedrijf:
Rond 1971 besloot de familie Zomerman hun boerderij in Wagenborgen (Groningen) te verruilen voor het nieuwe land. Het werd een nieuwe boerderij van 60 hectare aan de Wisentweg in Swifterbant. Ze gingen daar graan, aardappelen en suikerbieten verbouwen. In 2005 heeft hun zoon Tonnis de boerderij helemaal overgenomen.

Over de boer:
Tonnis Jurjen Zomerman is 53 jaar oud en getrouwd met Cynthia Bosk. Samen hebben zij 3 dochters (10 - 12 en 14 jaar) die op de boerderij wonen. De anderen kinderen zijn volwassenen hebben een eigen plekje. Tonnis doet het werk op het land overwegend zelf. In tegenstelling tot zijn vader, die consumptie aardappelen voor Agrico teelde, heeft Tonnis er voor gekozen een partnerschap aan te gaan met McCain en voor hen fritesaardappelen te telen. In McCain heeft Tonnis een innoverende partner gevonden waarmee hij nieuwe methodes kan uitproberen zoals bijvoorbeeld druppelirrigatie. Met biologisch heeft Tonnis niet zo veel. Zijn motto: “Gangbare boeren voeden BEWUST de wereld”. Wel participeert hij met vijf andere ondernemers in de exploitatie van twee windmolens voor het opwekken van duurzame energie.

Over de teelt:
Tonnis teelt tarwe, net als zijn vader, maar de suikerbieten hebben plaats gemaakt voor rode en gele uien, de rassen fritesaardappelen die hij teelt zijn Lady Anna en Russet Burbank. Ook verbouwt hij soms wat gerst en hij verhuurt een stukje land voor tulpenteelt.

Over het machinepark:

Tonnis heeft een aantal tractoren: 3 Massey Fergusons en 2 Fendts en een Dubex veldspuit. Daarnaast een Grimme aardappelrooier, een combine voor de tarwe en een Samon uienrooier. Ook het land beregenen doet Tonnis zelf met eigen materiaal. Naast zijn eigen werk op de boerderij doet Tonnis af en toe nog wat loonwerk met de combine en de rooies om collega’s te helpen met de oogst.

Het agrarisch bedrijf in beeld